امروزه روش زندگی انسان نسبت به گذشته تغییر پیدا کرده،روند زندگی سریعتر شده استفاده از ابزار و وسایل بیشتر شده و زندگی به معنایی راحت تر شده. ولی در این عصر دیجیتال انسان تنها تر شده و بیماری های جسمی و فیزیکی شاید به ظاهر کمتر شده ولی موجی از بیماری های روحی و روانی انسان های جهان را در برگرفته است. یکی از مهمترین این بیماری ها افسردگی می باشد که شاید بی اغراق بتوان آن را مادر بیماری های امروزه بشر دانست. افسردگی به تمامی قسمت های بدن تاثیر می گذارد. یکی بارزترین قسمت های تاثیر گذار آن پوست و مو می باشد. تا آنجایی که محققان به این موضوع پی برده اند که افسردگی و ریزش مو رابطه مستقیم با هم دارند.
آیا افسردگی و ریزش مو تا چه حدی به هم مرتبط هستند؟
تقریبا 50% زنان و مردان در طول زندگی خود دچار درجاتی از ریزش مو می شوند. ولی آیا تمام دلایل ریزش مو عصبی می باشد؟
از دلایل ریزش مو در انسان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روند افسردگی و ریزش مو:
رابطه افسردگی و ریزش مو به این صورت نیست که شما بلافاصله بعد از یک تنش عصبی و یا حالات و بیماری افسردگی دچار ریزش مو شوید. زیرا که افسردگی ابتدا بر روح و روان فرد تاثیر گذاشته سپس حالات فیزیکی خود یعنی عدم اشتها، عدم رسیدگی به ظاهر و کاهش تماس با دیگران را بروز می دهد. همین مورد باعث می شود ریشه مو از حالت فاز رشد به حالت استراحت رفته و رشد آن متوقف شود. بعد از 3 ماه از روند توقف رشد موها شروع به ریزش می کنند. البته این روند می تواند با حالت شدید افسردگی، استفاده از داروهای ضد افسردگی و تغییرات هورمون بدن مانند دوران بعد از زایمان تشدید شود.
درمان افسردگی و ریزش مو:
برای درمان این حالت باید ابتدا علائم افسردگی را بدانیم از علائم این بیماری :
همانطور که اشاره شد ریزش مو بلافاصله بعد از این علایم ایجاد نمی شود و پس از گذشت مدتی افسردگی و ریزش مو خود را نمایان می سازد. ولی بعد از نمایان شدن این علائم یعنی ریزش مو حالت افسردگی و کاهش اعتماد به نفس فرد تشدید شده و افراد از حضور در اجتماع به شدت امتناع می کنند.
برای درمان افسردگی و ریزش مو بایستی: ابتدا فرد روانکاوی شود و یا در صورتی که خود دلیل و عامل استرس زا را می داند آن عامل را رفع کند این مورد اولین و مهمترین قدم در این راه می باشد. ولی روانکاوی فرد توسط پزشکان متخصص بسیار می تواند کمک کند. از دیگر روش های توصیه شده و مناسب درمان گروهی این افراد با استفاد از الگو های رفتاری، استفاده از داروهای ضد افسردگی در صورت تجویز پزشک(البته همانطور که اشاره این دارو باعث افزایش روند ریزش مو می شود) نیز بسیار می تواند مفید باشد. دوری از محیط های استرس زا، در صورت امکان گرفتن مرخصی شغلی و مسافرت و در کل روندی در پیش گرفته شود که فرد از روزمره گی و عوامل استرس زا به دور باشد. در درمان افسردگی و ریزش مو اطرافیان فرد نقش کلیدی را دارند زیرا آنها می توانند هم در کاهش استرس و هم در پیدا کردن عامل افسردگی فرد کمک شایانی انجام دهند. در مواردی که هورمون تاثیر گذار است مانند دوران بعد از زایمان باید منتظر ماند تا دوران این حالت بگذرد و در صورت عدم بازگشت فرد به حالت اولیه روند درمانی طی شود.
در انتها:
افسردگی و ریزش مو ناشی از آن خوشبختانه در زمره ریزش مو های موقت قرار دارد یعنی برگشت پذیر می باشد. پس بایستی از عامل استرس زا دوری جسته و کمی به اعصاب خود استراحت دهیم. هر چند که در این دوران پر استرس که تمامی جهان با چالش معیشت و اقتصاد و بیماری کرونا دست و پنجه نرم میکنند این کار آسانی نخواهد بود. ورزش هایی مانند یوگا و تمامی ورزش ها باعث ایجاد شادابی و دوری از استرس و اضطراب می شوند. تحقیقات نشان می دهند که خانواده و حضور در اجتماعات نیز می تواند نقش مهمی در کاهش این حالات داشته باشد. آمارها نشان می دهد که حدود 25% افراد کشور ما دچار درجاتی از افسردگی هستند البته این آمارها قبل از بیماری مخوف کرونا بوده است و مشخص است که این آمار حتما افزایش یافته است. البته محققان نسبت به افسردگی پسا کرونا هم هشدار داده اند که باز هم می تواند باعث افزایش حالت افسردگی و ریزش مو شود و چه بسا ریزش مو پس از این بیماری نیز از حالات ریزش مو عصبی محسوب شود.